Що таке сублімована кава
22-12-2021, 16:13Сублімована кава – гідна альтернатива порошковим, а також гранульованим аналогам, що користуються підвищеною популярністю у масового споживача. Сублімат має набагато відчутніший аромат і терпкий, кавовий смак, який дуже складно відрізнити від напоїв, зварених із натуральних кавових зерен.
Сублімована кава: що це?
Сублімовану каву отримують методом «сухої заморозки», яка дозволяє зберігати максимум корисних компонентів у продукті – дубильних речовин, харчових волокон, антиоксидантів. Метод сублімації придуманий давно та успішно використовується на практиці.
Як виготовляється продукт?
Суть процесу сублімації полягає в максимальному збереженні смаку та аромату натуральних кавових зерен. При виробництві застосовують найдобірніші екземпляри. Це обов'язкова умова отримання якісного сублімованого продукту.
Як роблять сублімовану каву:
- Зерна обсмажують та усувають сторонні запахи;
- Перемелюють продукт до стану порошку;
- Змелене зерно зсипають у герметичну ємність із металу;
- Порошок варять кілька годин. А пари, що утворюються при цьому, виводять через труби. Разом із парами утворюються ефірні олії, завдяки яким майбутній напій буде ароматним;
- Отриману кавову масу заморожують у шоковому режимі, а потім видаляють вологу вакуумним методом. Використовуваний спосіб сушіння кавового сублімованого порошку дозволяє створити продукт, максимально наближений до натуральної кави;
- Останній етап передбачає повернення гранулам специфічного смаку та аромату. Їх піддають просоченню – разом з ефірними оліями використовують додаткові ароматизатори.
Готовий продукт розфасовують по герметичних упаковках.
Корисні властивості продукту
Сублімована кава корисна у разі її правильного заварювання, тільки тоді вона зберігає всі корисні компоненти. Також важливо і те, з чим ви її п’єте: цукром чи замінником. Про це детально можна прочитати тут: https://tea.ua/blog/article/shcho-krashche-tsukor-abo-zaminnik-tsukru-yakiy-tsukrozaminnik-krashche/.
Користь сублімованої кави для організму людини:
- У кристалах містяться амінокислоти, які, за твердженням медиків, гальмують старіння організму;
- Нікотинова кислота та вітамін В12 корисні при підвищеному рівні «поганого» холестерину;
- За рахунок викиду серотоніну та адреналіну, вживання кави викликає приплив енергії;
- Кофеїн допомагає за низького артеріального тиску;
- Продукт позитивно впливає на роботу мозку, покращує пам'ять, збагачує організм мікроелементами — фосфором, магнієм, залізом;
- Покращує метаболізм, сприяє розщепленню жирів. Любителі кави швидко скидають зайву вагу. Щоб втрачати 100 ккал, достатньо щодня вживати 0,6 г кофеїну;
- Запобігає цирозу печінки, цукровому діабету, подагрі, хворобам Альцгеймера та Паркінсона.
Користь від сублімату можна отримати лише за помірного його вживання. Максимальна денна норма – 1-2 чашки, не більше. А про те, чи можна давати дітям каву та чай ви зможете дізнатися на сайті Tea and trends за посиланням https://tea.ua/blog/article/chay-ta-kava-dityam-koli-davati-yak-chasto-protipokazannya/.